Avukatlık Ortaklıkları ve Hukuk Müşavirleri

AVUKATLIK ORTAKLIKLARI VE HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNDE MUHASEBE YÖNETİMİ

Maliye Bakanlığına tanınan yetkiye istinaden; birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerin, defter tutmak zorunda olan çiftçilerin, serbest meslek erbabının (avukatlar), vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemler ile nihai tüketicilerden mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini, aracı finansal kurumlar (5411 sayılı Kanunda tanımlanan banka, 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları, 6475 sayılı Kanuna göre kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.) kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca mevzuatlarına göre düzenlenen belgelerle (dekont, hesap bildirim cetveli, alındı vb.) tevsik etmeleri zorunludur.

Avukatlık Ortaklıkları ve Hukuk Müşavirliği

Hukuk alanında yaşanan gelişmeler sonucu hukuk alanının genişletilmesini kapsayan avukatlık ortaklıkları ve hukuk müşavirleri kavramları ortaya çıkmıştır. Avukatlık Kanununun 44. maddesinde avukatlık ortaklığı tanımlanmıştır. Bu tanım avukatlık ortaklığının tüm unsurlarını içeriyor olmasa da, avukatlık ortaklığı hakkında kısa ve öz bilgiler verir. Hukuk müşaviri, şirketlere hükümet düzenlemeleri, sözleşmeler ve vergi gibi yasal konular hakkında tavsiyelerde bulunur. Bireysel ya da kurumsal yasal faaliyetleri denetlemekle yükümlüdür.

Yeni hukuk alanlarının ortaya çıkması ve Avrupa Birliği gibi oluşumların dünya üzerindeki hukuk kurallarını bütünleştirme çabaları mevcut hukuk uygulamalarında yenilikler oluşmasını sağladı. Böylece hukuk alanını oldukça geniş ve karmaşık bir hale geldi. Tüm bunlar hukuk alanında uzmanlaşmanın gerekliliğini ortaya çıkarmaya başladı. Avukatlık ortaklıkları ve hukuk müşavirleri kavramları, bu ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmeye başlamıştır.

Avukatlar bazı hukuk dallarında uzmanlaştıkça çeşitli konularda uzmanlaşan diğer avukatlarla birlikte çalışma ihtiyacı doğdu. Yüksek giderleri paylaşmak ve bazı hukuk dallarında uzmanlaşmak için avukatlık ortalıkları doğmaya başladı. Ayrıca avukatların birlikte çalışma fikri, bu mesleğinin birden çok avukat tarafından ortak bir büroda avukatlık ortaklığı şeklinde faaliyet göstermesi ile sonuçlandı.

Avukatlık Ortaklıkları ve Hukuk Müşavirleri Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Avukatlık ortaklıkları ve hukuk müşavirleri kendi alanlarında uzman bir kadroya sahiptir. Müvekkillerinin yaşamış olduğu hukuki anlaşmazlığı kadrosu ile birlikte değerlendirir. Oy çokluğu sağlandıktan sonra anlaşmazlığın çözümü için yol haritası belirlenir. Belirlenen bu yol haritası hakkında müvekkile yapılacaklar hakkında bilgi verilir. Başarılı bir sonuç almak için takip edilmesi gereken yol haritası, titizlikle izlenir.

Avukatlık Ortaklığına katılan herkes bütünün önemli birer parçasıdır. Ortaklığa dahil olacak her avukat liyakat usulüne göre ortaklığa aday olur. Hukuk müşaviri; İş hukuku, ortaklık, uluslararası girişim, kurumsal finansman gibi çeşitli yasal mevzularda bulunduğu şirket ya da kuruma danışmanlık hizmeti verir. Şirketlerdeki işleri yürütürken hukuk kurallarına tam anlamıyla uyulmaması durumunda herhangi bir uyuşmazlık yaşanması ve yargısal yollarla çözülmesinden daha ekonomik ve pratik olacağı için avukatlık ortaklıkları ve hukuk müşavirleri ile çalışılması çok daha uygundur.

Avukatlık Ortaklıkları Nasıl Kurulur?

Avukatlık ortaklığı, Avukatlık Kanunu ile oluşturulmuştur ve ticari bir ortaklık değildir. Avukatlık Ortaklığının adını belirlemek için bir ya da birkaç ortağın ad ya da soyadlarına ibare eklenerek belirlenir. Bir tüzel kişilik olan avukatlık ortaklığı, Baro Avukatlık Ortaklığı Siciline kayıt olduktan sonra tüzel kişiliğini kazanır. Bu ortaklık aynı ilde kurulu barolardan herhangi birinde kayıtlı olan birden fazla avukatın, mesleğini bir tüzel kişilik adı altında birlikte yürütmek üzere oluşturulur. Belli bir sermaye koşulu yoktur. Ortaklıktaki paylarının belirtilmesi yeterli bulunmuştur.

 

Sermayemiz SGK TeşvikleriVergi incelemeİş hukuku ve sosyal güvenlikKurumsal finansmanMuhasebe uzmanlığıdır



      Adres

      Altayçeşme, Bağdat Caddesi No: 409/7 Maltepe/Istanbul

      Telefon:

      +90 216 383 04 04

      E-Posta

      [email protected]