Menkul Değerler Şirketleri

MENKUL DEĞERLER ŞİRKETLERİNDE MUHASEBE YÖNETİMİ

Şirket muhasebe kayıtlarının tutulmasında ve kanuni finansal tablolarının hazırlanmasında, SPK tarafından çıkarılan prensiplere ve şartlara, Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), vergi mevzuatı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan Tekdüzen Hesap Planı şartlarına uyulur. Finansal tablolar, gerçeğe uygun değerleri ile gösterilen finansal varlık ve yükümlülüklerin dışında tarihi maliyet esasına göre hazırlanmış, kanuni kayıtlara TMS uyarınca doğru sunumun yapılması amacıyla gerekli düzeltme ve sınıflandırmalar yansıtılarak düzenlenmektedir.

Menkul Değerler Şirketleri

Menkul Değerler Şirketleri hisse senetleri, bono, vadeli işlemler gibi menkul değerlere dair finansal hizmetler sağlar. Bazen aracı kurum olarak da adlandırılan menkul değerler şirketi, menkul değerlerin alım satımına aracılık eder. Hizmetlerinden dolayı para ya da komisyon aldıkları için çeşitli ürünler sunarlar. Menkul değerler şirketi, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bağlı olarak, aracılık yetki belgesine sahip olan bir şirkettir.

Bir müşteri bir menkul değerler şirketinden geniş bir finansal ürün gamı içinden kişisel hizmetler alabilir. Bazı şirketler sadece belli alanlarda uzmanlaşır. Bazı şirketler ise müşterilerine; finansal planlama, nakit akış ve risk yönetimi gibi çeşitli hizmetler sunabilir. Bu hizmetlerin hepsi menkul değerler şirketinin müşterilerine sunduğu ürünler aracılığıyla yürütülür.

Menkul Değerler Şirketlerinin Görevleri Nelerdir?

Menkul Değerler Şirketleri, hisse senedi ticaretinde yatırımcı ile piyasa arasında aracılık işlemlerini yerine getirmek amacı ile faaliyetler sürdürür. Faaliyetleri sırasında yatırımcılarını bilgilendirmeleri de gerekir. Menkul değerler şirketleri her bir faaliyet için Sermaye Piyasaları Kurulu’ndan yetki belgesi alması gerekir. Sermaye piyasası araçlarının ihraç ya da halka arz yoluyla satışında menkul değerler şirketi rol sahibidir. Aynı zamanda ihraç edilmiş olan sermaye piyasası araçlarının aracılık amacıyla alımi satımına ve türev araçların alım satımına aracılık edebilir.

Menkul değerler şirketleri; sermaye piyasası araçlarının geri alım ya da satım taahhüdü ile gerçekleştirilen alım satım işlemlerini yapmakla da yetkilidir. Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği faaliyetlerini de yerine getirebilen şirketler, aldığı yetki doğrultusunda hareket eder. Menkul değerler şirketleri, sıraladığımız faaliyetlerin yanı sıra, Sermaye Piyasaları Kurulu’nun uygun görüşünü almak kaydı ile diğer finansal ürün ve hizmetleri de sunabilir.

Konu olan finansal hizmet ve ürünün sunumunun kendi özel mevzuatında özel bir izne ya da yetkiye bağlanmış olması gerekir. Hizmet ya da ürünün sunumuna başlanmadan önce aracı kurumlar tarafından gerekli izinlerin alınması şartı aranır. Sermaye Piyasaları Kurul’u, bu tür hizmet ve ürünlerin sunumunu, tüm aracı kurumlar ya da münferit aracı kurum bazında, sürecin her aşamasında geçici ya da sürekli olarak durdurma konusunda yetki sahibidir.

Menkul Değerler Şirketleri Kurulum Şartları

Sermaye Piyasaları Kurumu’na bağlı olan Menkul değerler şirketleri, menkul kıymet alım ve satım konularında aracılık hizmeti verir. Menkul değerler şirketlerinin kurulum şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Anonim ortaklık olarak kurulabilirler. Yapıları tamamen şeffaf olmalıdır.
  • Şirketteki payların tamamı nama yazılır.
  • Paylara nakit karşılığı çıkarılmalıdır.
  • Kuruluş sermayeleri Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından belirlenen rakamın altında olamaz.
  • Kurumun Esas sözleşmeleri Sermaye Piyasaları Kanunu hükümlerine uygun olmalıdır.
  • Şirket kurucuları Sermaye Piyasaları Kanunu’nca belirtilen yüz kızartıcı suçlara sahip olmaması gerekir.

Sermayemiz SGK TeşvikleriVergi incelemeİş hukuku ve sosyal güvenlikKurumsal finansmanMuhasebe uzmanlığıdır



      Adres

      Altayçeşme, Bağdat Caddesi No: 409/7 Maltepe/Istanbul

      Telefon:

      +90 216 383 04 04

      E-Posta

      [email protected]